עיראק

מבט לאיראן ולציר השיעי (28 באוגוסט – 4 בספטמבר 2024)

בכירים איראנים גינו את פעילות צה"ל ביהודה ושומרון והאשימו כי ישראל חותרת להרחיב את היקף ”ההרג והפשעים” נגד הפלסטינים; בכירים איראניים המשיכו גם השבוע לאיים בתגובה על הריגת אסמאעיל הניה בטהראן, אך הדגישו כי התגובה תהיה מחושבת ובאופן שלא ישחק לידיה של ישראל; שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, נועד בטהראן עם נציג חזבאללה באיראן. הפגישה התקיימה במסגרת מאמציו הנמשכים של שר החוץ החדש לבטא את המשך תמיכתה של איראן בשלוחיה על רקע חילופי הממשל בטהראן; בריטניה הטילה סנקציות חדשות על יחידה 700 של כוח קדס ועל שלושה אנשי משמרות המהפכה בגין מעורבותם בפעילות מערערת יציבות באזור ובבריטניה; ההתנגדות האסלאמית בעיראק קיבלה אחריות על שתי תקיפות נגד יעדים באזור חיפה באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים. דובר צה"ל דיווח על הפלת כלי טיס בלתי מאוישים שהתקרבו לשטח ישראל מכיוון סוריה ומכיוון מזרח החות'ים קיבלו אחריות על שתי תקיפות נגד כלי שיט במפרץ עדן ובים האדום. דווח על פגיעות, אולם לא היו נפגעים. עיכובים בתחילת מבצע החילוץ של המכלית MV Sousion שעולה באש בים האדום לאחר שנפגעה בתקיפה חות'ית. מנהיג החות'ים מסר כי נמשכות ההכנות לתגובה נגד ישראל וכי הם מתכוונים גם להגביר את פעולות התמיכה בפלסטינים.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (28-21 באוגוסט 2024)

שר החוץ האיראני החדש, עבאס עראקצ'י, שוחח עם בכיר בחמאס והדגיש כי איראן תתמוך בכל הסכם לסיום המלחמה ברצועת עזה שיהיה מקובל על הפלסטינים ועל "ההתנגדות"; בכירים איראניים שבו ואיימו להגיב על הריגת ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, בטהראן. עם זאת, הם הדגישו כי איראן תגיב במועד ובדרך שתמצא לנכון ובאופן שלא יפגע בשיחות להשגת הפסקת אש ברצועת עזה. רמטכ”ל איראן ציין כי איראן תחליט על אופן התגובה בעצמה וכי ”ציר ההתנגדות” יפעל באופן נפרד ועצמאי; איראן בירכה על תגובת חזבאללה לסיכול פואד שכר בבירות. דובר משרד החוץ האיראני הציג את פעולת חזבאללה כעדות לשינוי המאזן האסטרטגי לרעתה של ישראל; ההתנגדות האסלאמית בעיראק קיבלה אחריות על שתי תקיפות באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים נגד "מטרות חיוניות" בחיפה. לא היה אימות לטענות. המיליציות הפרו-איראניות נערכות להסלים את התקיפות נגד ישראל ונגד בסיסים אמריקאיים באזור; החות'ים קיבלו אחריות של תקיפת שני כלי שיט בים האדום ובמפרץ עדן. מכלית נפט יוונית עלתה באש בעקבות התקיפה והחלה לדלוף נפט, כל אנשי הצוות פונו בשלום; "מקורות חות'ים" מסרו כי הושלם הכנת בנק המטרות לקראת התקיפה הצפויה נגד ישראל בשל הפגיעה בנמל אלחדידה, וכי החות'ים גם צפויים להשתתף בתגובות של "ציר ההתנגדות" על הריגת הניה וסיכול שכר.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (21-14 באוגוסט 2024)

בכירים איראניים המשיכו להזהיר מפני כוונת איראן להגיב על הריגת הניה אסמאעיל בטהראן, והדגישו כי אין קשר ישיר בין המו”מ על הפסקת אש ברצועת עזה לזכותה של איראן להגיב נגד ישראל. עם זאת, ניכר כי האיומים מצד איראן בתקיפה צבאית ישירה נגד ישראל פחתו וכי איראן בוחנת גם אפשרויות תגובה שונות; קצין בכיר בזרוע האוויר והחלל של משמרות המהפכה, ששימש כיועץ צבאי איראני בסוריה, מת מפצעיו לאחר שנפצע ככל הנראה בתקיפה אווירית של כוחות הקואליציה בהובלת ארה"ב בסוריה בסוף יולי 2024; שגרירות איראן בלבנון התייחסה לסרטון, שפרסם חזבאללה ותיעד מתקן תת קרקעי לאחסון טילים מדויקים ורקטות כבדות, ואיימה כי גם לאיראן יש היכולת לתקוף את אויביה מכל נקודה בשטחה; שר הביטחון, יואב גלנט, הוציא צווי תפיסה ל-18 מכליות נפט הקשורות לאיראן ומשמשות למימון כוח קדס וחזבאללה; ההתנגדות האסלאמית בעיראק הודיעה על שתי תקיפות באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים נגד יעדים ברמת הגולן ובאילת, לראשונה מאז 24 ביולי 2024. אין אימות לטענות; גורם בהתנגדות העיראקית העריך כי עיראק עשויה לשמש אחת הזירות במסגרת התגובה האיראנית נגד ישראל בעקבות הריגת אסמאעיל הניה; חמושים תקפו מכלית נפט בים האדום. דווח שאין נפגעים, אולם פרצה אש והצוות איבד שליטה על המכלית; מנהיג החות'ים איים כי תגובות "ציר ההתנגדות" נגד ישראל תגענה בהכרח, על אף העיכובים.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (31 ביולי– 7 באוגוסט 2024)

במהלך השבוע האחרון המשיכו בכירים איראנים לאיים בתגובה חריפה על הריגתו של ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, בטהראן. במקביל, קיימה איראן מגעים דיפלומטיים אינטנסיביים, שבהם הדגישה את זכותה לתקוף את ישראל בתגובה להריגת הניה. ממלא מקום שר החוץ האיראני נועד בלשכת חמאס בטהראן עם נציג חמאס באיראן והדגיש כי בכוונת איראן להגיב באופן נחרץ על הפגיעה בהניה; על רקע איומי איראן בתגובה נגד ישראל, מזכיר המועצה לביטחון לאומי של רוסיה ביקר באיראן. דווח שרוסיה החלה להעביר לאיראן מערכות להגנה אווירית; ההתנגדות האסלאמית בעיראק והחות'ים המשיכו בשיחות עם איראן ועם שאר חברות "ציר ההתנגדות" לתיאום התגובה המשותפת נגד ישראל בעקבות סיכול פואד שכר והריגת אסמאעיל הניה; "גורמי ביטחון" אישרו שקצין חות'י שהיה אחראי על התיאום מול ההתנגדות האסלאמית בעיראק נהרג עם ארבעה חברי מיליציה עיראקים בתקיפה האמריקאית נגד מפקדה של הגיוס העממי; רקטות שוגרו לעבר בסיס אמריקאי במערב עיראק, חמישה חיילים אמריקאים ושני קבלנים ביטחוניים נפצעו. מיליציה פרו איראנית קיבלה אחריות על התקיפה; החות'ים קיבלו אחריות על תקיפה נגד כלי שיט במפרץ עדן. אין אימות לטענה; החות'ים הפילו כלי טיס בלתי מאויש אמריקאי, השביעי מאז תחילת העימות באוקטובר 2023.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (31-24 ביולי 2024)

מנהיגי איראן גינו את התקיפה שבה נהרג ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, בטהראן. מנהיג איראן, עלי ח'אמנהאי, אמר כי "המשטר הציוני הפושע והטרוריסט הכין את הקרקע באמצעות הפעולה הזו לעונש כבד עבורו"; משרד החוץ האיראני גינה את הסיכול של בכיר חזבאללה בלבנון. בכירים איראנים הזהירו כי יוזמה התקפית ישראלית תוביל להשלכות בלתי צפויות וחמורות ולהרחבת המלחמה באזור; נשיא איראן, מסעוד פ'זשכיאן, קיים שורה של פגישות עם בכירים ב”ציר ההתנגדות”, שהגיעו לטהראן כדי להשתתף בטקס השבעתו; המיליציות השיעיות הפרו-איראניות בעיראק ממשיכות בהיערכות לקראת אפשרות של פתיחת מלחמה בין ישראל לחזבאללה בלבנון; ארה"ב תקפה בסיס של המיליציות השיעיות הפרו-איראניות בעיראק, לפחות ארבעה נהרגו; קודם לכן, הותקפו בסיסים אמריקאיים בעיראק ובסוריה, לא היו נפגעים; בכירי החות'ים המשיכו לאיים בתגובה נגד ישראל בעקבות התקיפה בנמל אלחדידה.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (24-17 ביולי 2024)

מנהיג איראן הצהיר במפגש עם הנשיא הנבחר ועם חברי המג'לס האיראניים כי סוגיית עזה נותרה הסוגיה הראשונה במעלה של העולם המוסלמי. יועצו הצבאי הבכיר של מנהיג איראן אמר כי אם מיליוני עולי רגל שיעים ייפנו לעבר ירושלים כדי לשחרר את "פלסטין", ישראל לא תוכל להתנגד להם. נשיא איראן הנבחר, מסעוד פ'זשכיאן, שיבח את ”התנגדות” הפלסטינים מול ישראל והדגיש את תמיכתה הנמשכת של איראן בעם הפלסטיני; ממלא מקום שר החוץ האיראני הזהיר בדיון במועצת הביטחון של האו”ם כי אם ישראל תרחיב את המלחמה ללבנון, האזור ייצא משליטה, וכי כל תקיפה נגד לבנון תיענה בתגובה "נחרצת ומעוררת חרטה"; איראן גינתה בחריפות את התקיפה הישראלית בתימן. מפקד חיל הים של משמרות המהפכה אמר, כי החות'ים ימשיכו ב”התנגדות” שלהם בהסתמך על המשאבים הפנימיים ועל ייצור הנשק שלהם;  על רקע ההסלמה בעימות בין החות'ים לבין ישראל, החות'ים איימו להגיב בחוזקה נגד יעדים צבאיים בישראל. "מקורות" אמרו כי יבוצעו תקיפות בשיתוף "ציר ההתנגדות" והן יופנו לעבר נמלים בישראל ואתרי אנרגיה. במקביל, החות'ים המשיכו לדווח על תקיפות נגד כלי שיט בים האדום ובמפרץ עדן; ההתנגדות האסלאמית בעיראק קיבלה אחריות על ארבע תקיפות נגד יעדים בישראל. דובר צה"ל אישר כי שני כלי טיס בלתי מאוישים יורטו בדרכם לארץ מכיוון מזרח.
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

20242023202220212020201920182017

עיראק

הרפובליקה העיראקית (الجمهورية العراقية – אַלְגֻ’מְהוּרִיַּה אלְעִרַאקִיַּה), גובלת בצפון עם תורכיה, במערב בסוריה ובירדן, בדרום גובלת עיראק בערב הסעודית ובכווית, ובמזרח עם איראן. בעיראק חיים מעל 31 מיליון בני אדם, רובם המכריע ערבים. 97% מתושבי המדינה מוסלמים, מהם כ-65% שיעים ו-35% סונים. בצפון-מזרח עיראק מתקיימת ישות אוטונומית כורדית, המכונה כורדיסטן העיראקית. בין מדינת ישראל ועיראק לא מתקיימים יחסים ועיראק מסרבת להכיר בישראל.

לאחר מלחמת עיראק, נוהלה המדינה בידי קואליציה של המדינות שפלשו לעיראק בראשות ארצות הברית. בשנת 2005 הועברה השליטה האזרחית לממשלת עיראק  הזמנית שמונתה לאחר בחירות כלליות לפרלמנט זמני, שהתקיימו לראשונה בתולדות עיראק. בשנת 2006 הוקמה ממשלה קבועה בעלת אופי שיעי ובכך חל מהפך בשלטון בעיראק שעד אז היה בידי הסונים. בדצמבר 2011 עזבו את המדינה אחרוני החיילים האמריקנים שהיו מוצבים בעיראק.

לאחר נפילת צדאם חסין התבססה בעיראק שלוחת אלקאעדה בהנהגת אבו מצעב אלזרקאוי שהפכה ברבות הימים לדאעש. שלוחה זו, שנהנתה מתמיכה נרחבת בקרב האוכלוסייה הסונית בעיראק, ביצעה פיגועים שכוונו נגד אזרחים שיעים ונגד הממשל בעיראק. ב-2014 הכריז דאעש במוצול על הקמת ח’ליפות אסלאמית והשתלט על שטחים נרחבים במערב וצפון מערב עיראק כשכוונתו להשתלט גם על בירת עיראק בגדאד. בשנים שלאחר מכן במאמצים של כוחות הביטחון העיראקיים ומיליציות מקומיות בסיוע ארה”ב שוחררו שטחים אלה ודאעש החל לאט, לאט מאבד מכוחו.