תהליך מדיני

נאומו של אבו מאזן במועצת הביטחון של האו”ם: רטוריקה מול מציאות

אבו מאזן, יו"ר הרשות הפלסטינית, נשא ב-11 בפברואר 2020 נאום בפני חברי מועצת הביטחון של האו"ם במסגרת המערכה הדיפלומטית נגד תכנית טראמפ . נאומו של אבו מאזן היה מרוכך וכוון בעיקר לאוזניים מערביות: הוא נמנע מלאיים בפגיעה ביחסים עם ישראל או בפירוק הרשות (איומים שחזרו פעמים רבות בהתבטאויותיו ובהתבטאויות בכירי הרשות) והציג חזות לפיה הפלסטינים חותרים ל"שלום צודק", המבוסס על פתרון שתי מדינות בגבולות 1967, בדרכים שאינן אלימות.
להמשך קריאה...

תגובות פלסטיניות ראשוניות ל”עסקת המאה” (עדכני ל-2 בפברואר 2020)

ב-28 בינואר 2020 הציג נשיא ארה"ב דונאלד טראמפ, בנוכחות ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, את תכניתו לפתרון הסכסוך הפלסטיני ישראלי המכונה "עסקת המאה". פרסום תכנית טראמפ זכה להתנגדות נחרצת ועורר (כמצופה) גל של גינויים בקרב הפלסטינים. בעקבות פרסום התוכנית הרשות הפלסטינית נערכה לעריכת קמפיין דיפלומטי והסברתי, שמטרתו להערים קשיים בפני ביצוע התוכנית ולערער את הלגיטימיות שלה.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (31 ביולי – 6 באוגוסט 2019)

שישי 2 באוגוסט 2019 התקיימה צעדת השיבה בהשתתפות כ6,000 - מפגינים אנשי הביטחון של חמאס תועדו בקרבת הגבול כשהם מסלקים צעירים מקרבת גדר הביטחון. ב-1 באוגוסט 2019, זוהה פלסטיני שחצה את גדר הביטחון מזרחית לח'אן יונס. הפלסטיני ביצע ירי לעבר חיילי צה"ל ופצע שלושה מהם באורח קל ובינוני. הפלסטיני, שזוהה כפעיל הזרוע הצבאית של חמאס, נורה ונהרג. ברשות הפלסטינית התכנסה הוועדה ליישום החלטת אבו מאזן להפסיק לפעול על פי ההסכמים שנחתמו עם ישראל.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (19 – 26 בספטמבר 2017)

השבוע בוצע פיגוע ירי סמוך להר אדר בפיגוע נהרגו שלושה ישראלים וישראלי נוסף נפצע באורח קשה. מבצע הפיגוע הינו פלסטיני מבית סוריכ שממזרח להר אדר, בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם ציין אבו מאזן, בין השאר, כי המאבק נגד ישראל הינו מדיני ופניו של העם הפלסטיני אינן לעבר טרור ומלחמת דת. הפיגוע בהר אדר והימנעות הרשות מלגנות אותו המחישו פעם נוספת, כי המאבק המדיני מלווה באלימות ובטרור ("ההתנגדות העממית") המקבלים גיבוי מהרשות הפלסטינית.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (26 ביולי-1 באוגוסט 2017)

משבר הר הבית, שנמשך כשבועיים, הגיע השבוע לסיומו. ב-27 ביולי 2017, לקראת תפילות אחר הצהרים, פרצו מתפללים רבים לרחבת הר הבית . הם התעמתו עם כוחות הביטחון הישראליים והניפו דגלים. כחמישים פלסטינים נפצעו. הפלסטינים רואים בהסרת אנמצעי הבידוק ניצחון משמעותי על ישראל.
להמשך קריאה...

מרואן אלברע’ות’י: פרטנר למו”מ עם ישראל או טרוריסט?

עבודה זאת בוחנת אבני דרך מרכזיות בביוגרפיה של מרואן אלברע’ות’י במטרה לעמוד על השינויים, שחלו במעמדו בפתח ובעמדותיו כלפי ישראל במהלך השנים, ולהעריך את הסיבות לשינויים הללו.
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

2020201920172016201420132012

תהליך מדיני

עם השנים באה ההכרה, כי הסכסוך עם הפלסטינים אינו יכול להיפתר באמצעות מאבק מזוין אלא יש למצוא ערוצים חדשים, בעיקר ערוץ של תהליך מדיני בסופו יתקבל פתרון מדיני לסכסוך עם הפלסטינים. במהלך החתימה על הסכמי קמפ דיויד קבעו ישראל ומצרים את המסגרת הראשונה גם למבנה התהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים. מאוחר יותר הוא הפך לתהליך שלום במסגרת הסכמי אוסלו. אופיו של התהליך המדיני עבר במהלך השנים שינויים בהתאם לנסיבות ולאינטרסים של הצדדים השונים.

המעבר לתהליך המדיני פתח דף חדש בתולדות הסכסוך הפלסטיני ישראלי. אש”ף וישראל הכירו זה בזו (הגם שאש”ף והפלסטינים נמנעים מהכרה בישראל כמדינת העם היהודי), ישראל נסוגה משטחים רבים ומסרה אותם לידי הרשות הפלסטינית שביססה שלטונה במסגרת התהליך המדיני ביהודה ושומרון וברצועת עזה (עד להפיכה הצבאית של חמאס בשנת 2007 נגד שלטון הרשות ברצועה). שבסופו אמור התהליך המדיני  להביא את הצדדים להסדר קבע והקמת מדינה פלסטינית עצמאית לצד מדינת ישראל.

שש סוגיות עיקריות עומדות כיום במוקד התהליך המדיני (סוגיות הליבה): גבולות הקבע, הסדרי הביטחון בין הצדדים, מעמד הפליטים הפלסטינים, השליטה בירושלים, חלוקת משאבי המים, ההתנחלויות הישראליות ביהודה ושומרון. כיום מנהלת הרשות הפלסטינית נגד ישראל מאבק מדיני (להבדיל מתהליך מדיני) המלווה במה שכונה “התנגדות עממית” (קרי, טרור עממי).

לאורך כל השנים לווה התהליך במתקפת טרור מצד מתנגדיו, מאחר וחלק מבין הפלסטינים עדיין שוללים את עצם קיומה של מדינת ישראל ודוחים כל ניסיון להביא לפתרון של הסכסוך באמצעות תהליך מדיני והם קוראים להקמתה של מדינה פלסטינית על כל שטחי ישראל באמצעות מאבק מזוין.